S KNIHOU YVES SAINT LAURENT

19:18


Jak já jsem byla naivní, když jsem si s sebou do porodnice zabalila knížku! K přečtení mi chybělo už jen pár stránek a já je nakonec dočítala ještě tři týdny po porodu. Tak nějak jsem žila v představě, že miminka přeci stále jenom spí, a já tak v porodnici umřu nudou. Samozřejmě že jsem nudou nakonec neumřela ba naopak! Zjistila jsem, jak to s těmi malými lidmy chodí a že pokud budu chtít dělat taky něco jiného, než jen pečovat o naši malou ratolest, nikdy se už nevyspím! A tak se sirkami v očích, píši tento článek o Yves Saint Laurentovi a o tom, jak jsem pyšná na to, že jsem jeho životopis zvládla v šestinedělí dočíst.


Když jsem se do knihy pustila, trochu skepticky jsem se po čtvrtině přečtených stran začala obávat, že život YSL je stejný, jako život kteréhokoliv jiného návrháře. Příběh talentovaného gaye, který neměl lehké dětství a přesto se dokázal prosadit v tak komplikované politické době, toť život většiny návrhářů a možná i umělců vůbec. Když jsem však překonala krizi 60. stránky začala jsem se do knihy více začítat a nakonec zjistila, že YSL se trochu těm umělcům své doby vymyká. Kdo tedy rád čte životopisy, určitě ho tato kniha zaujme a ten, kdo navíc dychtí po informacích z historie módy, bude nadšen. Kniha o Yves Saint Laurentovi od Fiony Levisové je zajímavým průřezem života tohoto módního umělce a tím, že je vměstnána do necelých 200 stran, lze ji zhlnout během jednoho dne.

O knize
Pro někoho zbytečné a někomu se může hodit upřesnění pojmů prét-a-porter a haute couture. Prét-a-porter je chápána spíše jako konfekce, kdežto haute couture je oblečení šité na míru. Oba tyto pojmy jsou s YSL a všemi slavnými návrháři neodmyslitelně spjaty.
Nikdy by mě nenapadlo, že Yves Saint Laurent byl afričan, podle mě na to rozhodně nevypadal. Pocházel z Alžírska a do Paříže přišel v 17ti letech, kdy začal pracovat pro slavného Christiana Diora. Po Diorově smrti převzal žezlo velení tomuto módnímu domu a šlo mu to více než dobře. Jeho geometrická linie a trapézový střih ho doslova vynesly do nebes. Po 3 letech působení u Diora založil vlastní značku, ale díky nedostatečnému kapitálu se rozjela pouze velmi ztěžka. Poté co přišel s kolekcí Mondrian, která představovala deset rovně střižených šatů s červenými, žlutými a modrými čtverci uvězněnými v černém poli, začal prodej prudce stoupat a značka YSL se dostala na výsluní. Zamilovala si ji Jackie Kennedyová i Hillary Clintonová. 

Je znát, že v jeho tvorbě se odrážela láska k umění. Často se ispiroval malíři i spisovateli a do svých modelů promítal i slavné básně. Díky lásce k umění se pokoušel realizovat v divadelnictví a to jako návrhář kostýmů. Možná právě díky několika špatným recenzím zde dlouho nevydržel. Ač si to nechtěl připustit, jediná tvorba v které byl tak dobrý bylo módní návrhářství. Jeho věta "Není důležité  aby se látka líbila, ale aby dobře seděla." ho posunula vpřed. Jako první přišel s kalhotovým kostýmem pro ženy, který vyvolal masovou revoluci a díky přesvědčení, že se na mužích je potřeba zvýraznit ženský šarm a na ženách mužkou sílu se stal jedinečným. Díky šikaně v dětství a špatných vzpomínek z armády, trpěl celoživotními depresemi, které se v jeho 40ti letech značně prohloubily. V polovině 90. let se jeho módní dům dostal do ztráty a značku YSL tak převzal do svých rukou konglomerát Gucci Group. Yves se díky depresím ukryl do ústraní a většinu svého času začal trávit v Maroku. Zemřel v roce 2008 v 71 letech v Paříži  za nevyjasněných okolností. Byl jednou z ikon 20. století. Jeho tvorba byla nenaharaditelná, nikdo jiný nedal ženám takovou sílu v oblékání, přispěl k proměně Paříže v pupek módního světa a jako jediný otevřel svět originální módy širšímu publiku.  Rok 2008 byl rokem, kdy svět přišel o další módní ikonu.


EN//
I was so naive when I took book to the hospital. I was almost on the end of the book but in hospital was always something to do and it was the reason why I finished reading three weeks after childbirth. I thought that I will be bored in hospital. Of course I'm not bored. Stepan needs my attention constantly and I hardly do something other than care about him. Now I exchanged sleep for fun and I am writting this article about Yves Saint Laurent. 

I did not like this book in the beginning. The story about YSL was initially the same as the story about any other fashion designers. The book began to entertain me when i read half of the book. Finally, I read it in a short time. If you enjoy reading biographies and you love fashion history, you will like this book.

About book:
Yves was born in Algeria and came to Paris in 17 years. Here he took a job at the famous Christian Dior. When Dior died, he led the fashion house. Its geometric lines and trapezoidal cut made him popular. After 3 years of work at Dior founded his own label, but due to the lack of capital grove slowly. Then he came with a collection of Mondrian (ten straight-cut dress with red, yellow and blue squares on a black field) began sales soar and YSL brand became popular. Jackie Kennedy and Hillary Clinton loves him.

He loves art. He was inspired by painters and writers. As a costume designer, he worked in the theater. Perhaps thanks to several bad reviews he left this job. He loves designing costumes, but in fashion design was the best. He was the first designer who designed pantsuit. He sparked the revolution in clothing. He believed that men need to highlight the feminine charm and women man strength.

Thanks childhood bullying and bad memories of the army, suffered from lifelong depression. They deepened in later years. In the mid-90s with his fashion house he was making a loss and brand YSL took up conglomerate Gucci Group. Yves thanks depression hid in seclusion. He died in 2008 at the age of 71 in Paris under mysterious circumstances. It was one of the icons of the 20th century. His work was unreplaceable. Nobody else gave such power to women in dressing. Contributed to the transformation of Paris in the fashion navel of the world and the only original fashion world has opened to a wider audience. 2008 was the year when the world lost another fashion icon.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Páni, kočička (nebo kocourek?) vypadá úplně jak ten náš kocour. Mohla bych se zeptat, co je to za rasu? My jsme si ho adoptovali (umřel mu páníček a musel by do útulku, tak jsme si ho vzali) a vůbec nějak netušíme, co to vlastně doma máme :) Díky za odpověď a omlouvám se za OT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se neomlouvej, od toho tu jsem.

      Kočička je Ragdoll :).

      Vymazat
    2. Mockrát děkuju! Už koukám na fotky a fakt je to celej on :) tak si o něm aspoň něco počtu :)

      Vymazat
  2. Pěkný článek, hezký píšeš 😀

    OdpovědětVymazat
  3. Mne teda spíš zaujala ragdollka než knížka. Teda ta je nádherná! :-)

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe