SVÁTKY V DETAILECH

20:31


Vánoce, nejkrásnější svátky roku. Svátky, kterým kdysi někdo vštípil nálepku: "Svátky klidu a míru." Je však toto rčení pravda? Jsou opravdu tyto svátky obdobím klidu a míru? Mám-li být reálná a soudná, musím si chtě nechtě přiznat, že u nás tomu tak rozhodně není, nikdy nebylo a silně pochybuji o tom, že někdy bude. Veškerá posedlost tradicí a striktním dodržování pravidel, pro mě dělá z těchto svátků jakýsi hon za dokonalostí, který se rozhodně k poklidnému období nedá přirovnat. A možná právě díky neustálému napětí a tlaku, kterému je člověk během kterékoliv vánoční aktivity vystavován, není možné, aby panoval v rodině poklidný mír. Né neválčíme, ale drobná výměna názorů je u nás takřka na každodenním pořádku.

 

Jako malá jsem tento shon vůbec nevnímala. Stres šel zcela mimo mně a jediné co mi dělalo těžké spaní, byla myšlenka, zda Ježíšek donese to, co mu bylo v dopise porazeno. Na Štědrý den jsem v pokojíčku koukala na jednu pohádku za druhou a plna očekávání čekala, až nastane 6. hodina večerní. Když přišel pravý čas, načančaní jsme usedli k slavnostně prostřenému stolu a po krátké vzpomínce na ty, kteří už s námi být nemohou, jsem do sebe začala tlačit jeden chod za druhým. Tradice je prostě tradice a tak když ta naše praví, že Štědrovečerní večeře se skládá ze 4 chodů (Kysela, Hubníku, Klobásy se salátem a Kapra se salátem), které se musí všechny sníst, tak ač vám jako malému dítěti některé chody prostě nejdou přes pysky, talíř musí být po dojedení prázdný, jinak se prostě ke stromečku nejde. A tak jsem vždy s vidinou vysněných hraček, do sebe nasoukala všechny 4 chody včetně odporných hub a na závěr stydlivě zazpívala před 12 člennou rodinou vánoční koledy. Najednou odkudsi zazvonil zvoneček a za prosklenými dvoukřídlými dveřmi se náhle objevil  stromeček zavalený dárky. 


To byly moje dětské Vánoce, na které i po letech spolu s bratranci rádi během rodinného Božího hodu zavzpomínáme a které se jak mávnutím proutku přeměnily z dětského stresu o tom, zda dostanu svou vysněnou Barbie na nevyhnutelný stres, zda se všechno stihne a bude tak jak má být. Co si budeme povídat, pro ženu, která je v práci od nevidím do nevidím, je nákup dárků pro Hujerovic rodinu, pečení 7 druhů cukroví, příprava 4 chodové večeře, balení dárků a zdobení stromku, který se dle českých tradic zdobí až na Štědrý den, trochu nadlidský úkol. Je tedy opravdu rčení: "Svátky klidu a míru" pravdivé? Pokud budeme stále držet naší grandiózní tradici dokonalých a načančaných Vánoc, pak si myslím, že není možné svátky v klidu udržet a obávám se, že i své potomky tímto nedobrovolně odsoudím k tomu, aby i oni v dospělosti zažívali tento hektický hon za tradicí. Čím více však čtu tyto svoje řádky, tím více se uvědomuji, že si ty naše Vánoce už ani jinak nedokážu představit a ač ze mě některé tradice a pravidla Vánoc vycucávají život, nikdy od nich nechci upustit. 


You Might Also Like

20 komentářů

  1. Krásné fotky, opravdu :) A jinak souhlasím - dětské a dospělácké Vánoce jsou hodně rozdílné, stejně tak jako fakt, že svátky klidu a míru bych to od určité doby vážně nenazvala :D

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné perníčky a cukrovíčko! Já si ještě furt užívám těch "dětských Vánoc" jelikož mám malou ségru,která stále na Ježíška věří. Vánoce jsou super a nechápu ty lidi,kteří je neslaví.(chápu,ale pro mě je to nepřípustné :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne si ozdobila medovníky. :)
    http://tobecreativehasnolimits.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. prekrasne nafotene!

    Pozyvam na povianocnu GA o Guess a Dermacol:) tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/12/povianocna-ga.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je nádherné :) veľmi sa mipáčia tieto sviatky a ajcelková výzdoba tvojho domu je suoer

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  6. Letos jsme už podruhé slavili vánoce s přítele sami a popravdě.. Nebýt "tchýně", která nám připravila salát, mojí maminy, která mi pomohla s cukrovím, vůbec nevím, jak bych to všechno stihla. Když jsem byla malá, přišlo mi, že mamka byla na Vánoce naprosto dokonale připravená. Jak to sakra dělala?! Pro mě je to momentálně jeden velký shon, pořád ve stresu, jestli stihnu zabalit dárky, všechno připravit, upéct, uvařit..
    Každopádně tvoje cukroví vypadá báječně! Voní mi to až sem. :D
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naozaj krásne fotky!! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Pekné fotky :) krásne ozdobené perníčky
    janesworldblog

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm, jsem už přejezený všemi těmi vánočními fotkami, ale ty tvoje, ty ještě pochválit musím!
    My letos oslavili Vánoce trochu jinak, bez rodiny, ale s nejbližšími přáteli, a bylo to neskutečně krásné!

    OdpovědětVymazat
  10. Je to pravda, vždy jsem se divila, proč by Vánoce měly být stresem, ale letos jsem to naprosto dokonale pochopila :)

    Jinak nádherné fotky, jsi velmi talentovaná blogerka ;)

    Miška
    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  11. Vosí hnízda závidím, ty už jsem neměla asi 7 let :/ ... a máš nádherné perníčky!

    OdpovědětVymazat
  12. ako to, že tvoj krásny blog ešte nesledujem? idem to hneď napraviť :)

    OdpovědětVymazat
  13. Uzasne fotky!:)) MOc se mi libi vase vyzdoba a pernicky!:))♥

    CAPTURING MY LIFE blog

    OdpovědětVymazat
  14. Máš jednoznačně nejlepší fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Nemôžem nesúhlasiť - i ja som ako malá nikdy nevidela ten zhon, stres a nekonečné prípravy, ale teraz, keď som staršia a jediné "dospelé dieťa" z rodiny, ktorému pripadla úloha takej "asistentky" dá sa povedať do všetkom varení, pečení, zdobení a podobne - tak až teraz vnímam, že Vianoce skutočne nie sú také... pokojné. Ale - samozrejme - toto malé deti nevidia :D Ale keď sa človek pozrie len na sedenie za stolom a pozeranie filmov popri otváraní darčekov, skúmaní, čo dostali naši najbližší, tak z tohto uhla by som povedala, že to sú aj pokojné sviatky - predsa len je voľno a človek nemusí premýšľať o nejakej práci :D
    BEELIEVIN

    OdpovědětVymazat
  16. skvělé fotečky a ty vosí uly vypadají naprosto nádherně!:O:))

    OdpovědětVymazat
  17. Krásne fotky - no ja ešte stres nevnímam takže si uživam pohodu Vianoc :)
    aestaste blog

    OdpovědětVymazat
  18. krásne fotky :) tá posledná <3

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe