BUDAPEŠŤ

19:46


Než jsem se začátkem února opět vrátila do pracovního procesu, znovu mě přepadla ta nepřekonatelná touha zvednout kotvy a vyrazit zase jednou za hranice naší země. Dnů na podniknutí něčeho velkého bylo jen po skromnu a tak se mi v hlavě usídlila alespoň myšlenka prodlouženého víkendu, jež se mě nechtěla pustit. V poslední době si začínám čím dál tím více uvědomovat, že jsem si během dob studií nějak zvykla na to, být pánem svého času. Prostě jet kdy chci, kam chci a na jak dlouho chci.  Jenže od té doby, co se ze mě stal plnohodnotný zaměstnanec, rozpočítávám k prvnímu lednu všech 25 dní dovolené tak, aby ani jeden den nepřišel vniveč a byl plně využit. S děsem v očích končím před tabulkou dovolené všech zaměstnanců a modlím se, aby mi nikdo nevyčoudil lukrativní týdny napěchované tak potřebnými svátky. Je až smutné, že naše svátky pro mě představují pouze dny volna, které mě nestojí dovolenou, a přesto můžu někam vyrazit! Ano, jsem dovolenkový úchyl! Tak hurá do Budapešti!


To jsem opravdu jediná kdo ještě nebyl v Budapešti?  V poslední době tam jezdí snad úplně každý, a ač jsem v Maďarsku byla již několikrát, toto hlavní město se mi vždy nějakou záhadou vyhnulo! No a tak jsem to přeci nemohla nechat! Její skvělá poloha kousek za hranicemi naší republiky, nám dopřává absolvovat cestu autem za pár hodin, což nám vyloženě hrálo do karet, a tak jsme neváhali a ze dne na den se vydali vstříc city túře po maďarském hlavním městě.

 
Na Budapešti je velmi sympatické, že všechny pamětihodnosti, které tu lze nalézt, jsou položeny blízko u sebe, a tak stačí začít u jedné památky a postupně během hezké procházky absolvujete všechny pamětihodnosti lahodící vašemu oku najednou. Jediné co je vzdáleno trochu dál jsou Szechenyiho lázně a náměstí svobody. Ten, kdo se však chodit nebojí, může i tuto část absolvovat v jednom dni. Vy, kteří se bojíte mít pár kilometrů v nohách, pro vás je zde alternativa ve formě autobusové city tour. Za 22euro na osobu můžete absolvovat busem postupně všechny zastávky. Bus u každé z nich zastaví a vy si je buď můžete jen rychle vyfotit, nebo si je sami projít a chytit autobus následující. Součástí je i večerní plavba po romantické Dunaji zahrnující typickou maďarskou večeři: Goulas (mysli gulášovou polévku nikoliv guláš). My jsme byli držgrešle a všechny památky jsme absolvovali tak trochu neúmyslně hned první den pšo. Původně jsme totiž kvůli mému neposednému kolenu chtěli využít služeb autobusu, ale vše jsme měli prošlé, aniž jsme se nadáli, a tak už bus potřeba nebyl!


Těmi nejznámějšími budapešťskými body jsou bezesporu parlament, Budacastle, Szechenyiho most a stejnojmenné lázně. Pokud hodláte navštívit Budapešť, ani jedno z těchto míst byste neměli vynechat. Pokud jste stejně jako my romantické duše, určitě vás příjemně osloví procházka podél Dunaje a následné kafíčko v některé z místních kaváren. O ty tu člověk prakticky zakopává na každém rohu. Budapešť je místo, které je vhodné nejen k city túře, ale také především k relaxaci, je totiž vyhlášená svými lázněmi. Mezi ty vyhlášené patří Széchenyiho a Gellértovy lázně. 


My jsme si na tento výlet rezervovali 5 dní a musím přiznat, že to bylo až dost. Je sice pravda, že nějaký čas vám spolkne cesta, ale i tak vám podle mého názoru na město stačí 1 - 2 dny a pro relax v lázních jen pár hodin. Naše poznávání Budapešti tedy skončilo po dvou dnech napěchovaným nasávání místní kultury a následující dva dny již neměli co dělat. Jak sami však víme, vždy se nějaká aktivita najede a tak jsme zbylé dny využili k lelkování v místních kavárničkách a po dlouhé době si zase udělali čas na sebe. Je smutné jak tohoto času máme málo a o to více si ho vážím!

 

Cestujete také rádi a rádi čtete cestopisy? Více cestovních zážitků najdete v sekci CESTOVÁNÍ

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Pěkné fotky. V Budapesti jsem byla před dvěma lety v létě a je tam krásně. Jen ty lázně jsme nestihli. O důvod víc se vrátit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budapešť je nádherná, strašně ráda na ní vzpomínám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to tam úžasně, všimla jsem si, že poslední dobou je Budapešť často prezentována na blozích, tak se tam asi taky musím kouknout :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Budapešť je moc krásná, taky jsem tam kdysi byla s přítelem ;)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Ta poslední fotka^^ Budapešť je skvělá, a těch suprových kaváren...:).

    OdpovědětVymazat
  6. ani ja som tam este nebola iba som cez nu par krat prechadzala
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  7. Úplne mám chuť tam teraz ísť :-o :)

    OdpovědětVymazat
  8. V Budapešti jsme také nedávno byli a moc se nám tam líbilo. Hodně nám připomínala Prahu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné fotky. Miluju cestování takze za mě super!:)

    OdpovědětVymazat
  10. Budapešť vypadá krásně, máš to skvěle nafocené a celkově moc hezký post:) http://praguestyle1.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotky! Budapešť je super mesto :)
    Simimaus

    OdpovědětVymazat
  12. Nie si jedina, ktora nebola v Budapesti...teda ty si už bola ja som bola akurat tak par krat na letisku, pretože od nas je to celkom blízko.

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe