TVAROHOVO-MALINOVÝ DORTÍK

19:48


Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád sladké a myslím si, že každý příznivec sladkých dobrot má minimálně jednoho svého sladkého favorita. U mě tomu není jinak.

Když se u nás v Liberci objevila kavárna Costa cafe, začali jsme tam chodit na chutnou kávu a delikátní zákusky. Po mnoha návštěvách a velkém množství zkonzumovaných sladkostí jsem si na tuto kavárnu vybudovala závislost. Z počátku mi sice trochu vadil její otevřený prostor a pro mě netradiční objednávání kávy na baru, ale závislost na vynikajících dortících mě časem donutila si prostě zvyknout. Rok se s rokem sešel a já si po mnoha kávách se zákuskem, vybrala ten zákusek, který byl mým chuťovým buňkám nejbližší, jahodovo-tvarohový dortík. Mají ho prostě božský. 

Protože jsem si tento dortík opravdu zamilovala, rozhodla jsem se, že si podobný upeču i doma. Žádný z mých pokusů o dokonalý dort se však ani z dálky nepřiblížil k tomu z Costy. A když tak nad tím přemýšlím, možná je to tak i dobře. Díky své závislosti mám alespoň důvod, chodit do Costy na ty předražené dobroty... I přestože jsem nevytvořila dort totožný, několikátý pečící pokus přinesl opravdu delikátní výtvor. Upekla jsem dort, který chutnal jinak, ale za to báječně. Pokud tedy toužíte po chutném tvarohovo-malinovém dortíku, zkuste tento recept a věřím, že ho nebudete dělat naposled.   



Jelikož až do Tří králů vládne čas vánoční, rozhodla jsem se dort obléci do vánočního kabátu. Na dort se dá použít všelijaké ovoce nebo ho nechat pouze pouzukrovaný. Pokud však budete chtít vytvořit stejné hvězdy jako já, stačí rozmixovat zmražené maliny s cukrem a nalít je do ledovátka ve tvaru hvězdy. Pak už je jen necháte v mrazničce zmrznout a voilá, paráda je na světě. 

Ledíky je dobré připravit alespoň dvě hodiny předem, aby dostatečně ztuhly.
 

Při přípravě dortu si jako první nastrouhejte na jemném struhadle kúru z jedné poloviny pečlivě omytého citronu. Poté všechny suroviny na těsto a tuto nastrouhanou kúru v rukou zpracujte na tužší těsto. Těsto dejte do ledničky odlehnout a mezitím si připravte tvarohovou náplň dortu. 

Při přípravě náplně si nejprve vyšlehejte dotuha smetanu. Poté smíchejte v míse všechny ostatní suroviny na náplň a tuto směs opatrně promíchejte s vyšlehanou smetanou.

Formu na dort vytřete tukem a vysypejte hrubou moukou, aby šel dort dobře vyndat. Těsto do fromy postupně vymačkejte prsty po dnu i okrajích. Následně na těsto nalijte náplň a navrch naklaďte připravené zmrzlé hvězdičky. Dort vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme zhruba 45 minut dokud tvaroh nezezlátne a dostatečně neztuhne.



You Might Also Like

26 komentářů

  1. Už je v troubě, ale trochu v jiné obměně:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten vypadá božsky! A to doslova božsky! Myslím, že až nebudu přeslazená a dostanu chuť na nějaký takový koláč, okamžitě zabrouzdám na váš blog! :) Hned jsem si článeček přidala do záložky. Pekelně se mi na něj sbíhají sliny! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty hvězdičky jsou úžasný nápad! Vypadá skvěle. Přidávám si tě do sledování, líbí se mi tady ;)

    OdpovědětVymazat
  4. pol 11 večer a ja čítam takéto posty. nerob mi to. vyzerá to mňamkovsko!

    OdpovědětVymazat
  5. Dort vypadá krásně a jelikož jsem milovnice sladkého, jako spousta jiných, musím ho vyzkoušet :D !
    Snad se mi povede i tak esteticky hezký, jako Tobě :-)

    Kate's diary

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá sakra dobře! :D Mnam, asi ho taky zkusím. :) http://fashionsauna.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za krásné komentáře, jsem ráda, že jsem vám přišla na chuť ;-).

    OdpovědětVymazat
  8. Ty hvězdičky jsou na tom nejúžasnější! Mňam!

    OdpovědětVymazat
  9. Jee mnam to je suprovy, ty hvezdicky tomu dodaly jeste vetsi suprovost! :D dobrej napad.

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam a máš to krásně nafocení! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Vyzerá to naozaj chutne, podaril sa ti :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tohle vypadá božsky, a ta fotka upečený/neupečený je naprosto epická ! :D

    OdpovědětVymazat
  13. vypadá to úžasně, ty ledový hvězdičky jsou skvělý:))

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělý recept a ty hvězdičky vypadají suprově! :) Hezky nafocené!! :)

    OdpovědětVymazat
  15. No vypadá to krásně, ale já jsem teď po Vánocích tak přeslazená, že s pečením ještě chvíli počkám :) ještě mám dvě nedojezené vánoční kolekce :D ale třeba jako dárek, na oslavu, je to krásné :)

    http://fashion-lists.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. yummy! vypada to moc dobre!

    www.bridgeofmemories.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je přímo pastva pro oči... :)

    OdpovědětVymazat
  18. Vypada vazne skvele! Asi ho taky co nejdrive vyzkousim:))

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe