SLOVINSKO - PŘES HORY AŽ K MOŘI

18:30

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Touha poznávat svět mě provází snad celý život, a proto kdybych mohla, odletěla bych někam hodně daleko a postupně se přes celý svět, z jedné země do druhé, dostávala během života zpátky domů, zkrátka bych chtěla poznat celý svět. Je však tato myšlenka reálná? Pro někoho určitě ano, určitě i takovýto lidé jsou, ale je jich málo. Né každý má totiž tu odvahu odejít od všeho a poznat celý svět. No  a já zkrátka mezi tyto lidi nepatřím a možná ani nechci. Myslím si, že by se mi tato touha časem omrzela a těšení se na nějakou budoucí cestovní zkušenost podle mě k touze cestovat prostě neodmyslitelně patří.

Už v letadle směřujícím z Pekingu do Prahy jsem si při slovech letušek, které nás nabádaly, ať se připravíme na přistání říkala: "Ach jo, proč jsou ty dovolené tak strašně krátké?" a s pohledem štěněte se podívala na svou drahou polovičku s dotazem: "Kdy zas někam pojedeme?" Jeho obrácené oči v sloup mi otázku okamžitě zodpověděly. A musím přiznat, že ho plně chápu, jenže ta touha cestovat je silnější než já a tak jsme po pár týdnech vyrazili do Slovinska.

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Tento rok jsme v letadle strávili opravdu hodně času, a ač jsem si létání v posledních letech zamilovala, rozhodli jsme se pro tentokrát nebeského ptáka vyměnit za auto. Kufr jsme nacpali všemi potřebnými i nepotřebnými věcmi a se spodkem pomalu hladícím vozovku jsme se vydali za hranice naší země. Cesta byla vážně dlouhá a tak jsem většinu cesty vyplnila značně nepohodlným spánkem. Po probuzení mě konečně přivítalo krásné Bledské jezero, bohužel však v pěkně sychravém počasí. To vážně bude takhle hnusně? 

Utábořili jsme se v nedalekém kempu a poté prozkoumali Bled.  Projížďku tradiční loďkou k ostrovu uprostřed jezera jsme si nemohli nechat ujít. Nachází se tu malebný historický kostel Panny Marie, který je hlavním turistickým místem v této oblasti. Kostel jsme samozřejmě také navštívili a tradičně si zapálili svíčku a díky tomu přišli na nový trik jak oškubat turistu. Skoro v každém kostele kdekoliv v Evropě si můžete koupit kostelní svíčku a zapálit si ji, ve Slovinsku jsou však vymysleli inovaci, kdy si zaplatíte umělou svíčku s žárovkou a tu si rozsvítíte. Zajímalo by mě, jestli ji zhasnou hned jak odejdete nebo jestli ji nechají svítit až do druhého dne. 

Nedaleko bledského jezera se nachází soutěska Vitgar, která nás uchvátila dokonale průzračnou modrou vodou, se kterou, jak jsme později zjistili, se tu setkáte skoro všude. Horských pramenů je tu prostě spousta. Člověk by se z nich snad ani nebál napít. 

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Od Bledského jezera nás nohy táhly do hor, do Julských Alp, konkrétně k Bohinjskému jezeru. Toto jezero je malebně vloženo mezi nejvyšší hory Slovinska, jímž dominuje Triglav se svými 2 864 metry. Túru na Triglav jsme hned v minutě vzdali, protože co si budeme povídat, zas až tak vycvičení horští turisti nejsme. Podnikli jsme tedy jednu malou túru po okolí Vogelu, který nás odměnil krásným pohledem na jezero přikryté poklicí mlhy.

Po sestoupení zpátky k jezeru jsme se ubrali lesní stezkou k jednomu z horských vodopádů, k vodopádu Savica. Cestou jsme nikoho nepotkávali, což nám přišlo divné, protože nahoře v horách jsme naráželi na jednoho turistu za druhým. Začaly se mi tedy v hlavě rodit představy, jak si uděláme krásné fotky s vodopády v opuštěné přírodě. Jednu z profilu, jednu z dálky, další zprava, několik z leva, stovky skákajících fotek, no prostě vše co nás v tu chvíli napadne, jenže po 45 minutách chůze jsme došli na konec lesa, kde se nacházelo obří parkoviště s kupou asijských turistů a dokonce i restaurace a stánek s výběrem vstupného. Nakonec se tedy nejednalo o exkluzivní fotky v divoké přírodě, ale o fotky s divokými asijskými turisty v pozadí s vodopádem.... Tohle je jedna z věcí, kterou mě Slovinsko zklamalo, Julské Alpy jsou na můj vkus až příliš turistické a to i v době mimo sezónu. Pořád tu někoho míjíte a všude hrozně platíte. Na druhou stranu jsou stesky vždy pěkně upravené a lidi vám na potkání rozdávají pozdrav s úsměvem. Mimochodem víte jak se slovinsky řekne dítě? Je to poměrně výstižné pojmenování: "otrok."

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel
 https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel
  https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Na další dny bylo naplánováno dvou denní koupání. Co však čert nechtěl, už při příjezdu k Jadranskému moři nás uvítaly pěkně černé mraky. Naštěstí se před setměním začala obloha trhat a tak se vynořila naděje, že se vykoupeme alespoň zítra. Dnešek jsme tedy věnovali poznáváním města Piran, které se nám velmi líbilo. Svými úzkými uličkami notně připomínalo Itálii a kdyby nám nezačalo v polovině procházky pršet, určitě bychom tu strávili krásný večer u sklenky vína. Při vzpomínce na ten liják se vždy oklepu. Byla to první zkušenost, kdy jsme stan stavěli v dešti a díky tomu, že do rána déšť přešel v pořádný slejvák jsme i poznali jaké to je, v dešti stan uklízet. Koupání se tedy nekonalo a tak jsme využili náhradní plán, kde budeme před mokrem krytí. 

Ideální pro to byla Kobylárna Lipice a Postojna, kde se nachází hrad a rozsáhlý jeskyní komplex. Mám-li říci pravdu koně mě moc nelákají a jeskyně? Těch už jsme viděli mnoho a vždy jsme byli zklamaní, jenže trávit dovolenou ve stanu je přeci hloupost a tak tento plán přišel vhod. Možná právě díky tomu, že jsem z plánu navštívit kobylárnu a jeskyně nebyli příliš odvázaní, byl to v konečné fázi úžasný zážitek. Lipičtí koníci jsou krásní a tím, že jsou tak slavní hodně je tu opečovávají. Lipičtí koně se prostě mají jako v bavlnce, je to taková koňská šlechta. 

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel
 https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Dalším velkým překvapením byly Postojinské jeskyně. Z negativního pohledu nás překvapily předřaženým vstupným, chvíli jsem až váhala zda to za tu hudlařinu dát, ale vytrvalý dešť mě donutil peněženku vysypat. Pozitivní překvapění pak bylo to, že se žáná hudlařina nekonala. Tyto jeskyně jsou tak rozsáhlé, že se v nich projíždí vláčkem. V celkovém měřítku mají více jak 20 km a my jsme tři kilometry projeli a jeden prošli z průvodcem. Kdo má rád krápníkové jeskyně bude uchvácen a kdo je nemusí bude naprosto nadšem. Stejně jako jsme byli my. 

Co říci závěrem. Slovinsko je nádherná země, která nabízí širokou škálu vyžití. Každý si zde přijde na své. Jak milovníci horské turistiky, tak milovníci koupání. Dokonce i lidé, kteří si rádi potrpí na luxus si ho mohou užít v přímořských letoviscích jako například v letovisku Portorož, které na mě dělalo, co se luxusu týče, podobný dojem jako Monako. Od Slovinska jsme moc nečekala a právě možná díky tomu mě tak mile překvapilo. Zaujalo mě, že ač se nacházíte pořád v tom jednom státě, různé oblasti člověku připomínají jiné státy. Pobřeží má podle mě hodně Italský ráz, už i vesničky, kterými se k nimi jede od hor jsou hodně Toskánské, na druhou stranu v Alpách zas naleznete naprosto rozdílnou architekturu Bavorského či Rakouského rázu. Čím více se dáte na východ tím více Vám bude krajina připomínat Maďarsko, je to prostě krásná země kde si každý přijde na to své.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. waaau :) určite si si to tam užila :))


    http://novybloggg.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Aj mňa cestovanie baví a odmalička som hovorila, že chcem precestovať svet a táto túžba ma doteraz ešte neopustila.
    Slovinsko som nikdy nenavštívila, ale podla tvojich fotiek a rozprávania musí byť krásne :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  3. Slovinsko je krásná země, a vždy mě mrzelo, že spoustá lidí jím jen profrčelo cestou do Chorvatska. Přitom stačí se jen cestou tam zastavit na den dva někde a cestou zpátky to samé.. Jsem rád za tento článek, snad někoho inspiruje =)
    Michael
    www.ontheleaf.net / facebook

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe