CHRISTIAN DIOR

10:58

Christian Dior, jméno, které je známo po celém světě a při jehož vyslovení tají dech mnoho žen. Já sama, když ho slyším, zasním se a říkám si: "Jaké by to asi bylo mít jeho překrásné šaty doma v šatníku?" Bohužel však vím, že jako studentka o těchto šatech mohou jen snít a nebo taky psát.

Zajímá vás kde se tento jedinečně talentovaný, plachý muž vzal? Pokud ano, tak vřele doporučuji přečíst si knihu Christian Dior od Marie-France Pochnaové. Já ji dostala  od Ježíška pod stromeček a místo psaní bakalářské práce, jsem zalezla do kouta a přečetla ji jedním dechem.

Pro ty, které čtení nebaví (což je veliká škoda) tu mám menší shrnutí obsahu z této knihy.

Christian Dior se narodil 21.1.1905 v Granvillu ve Francii do poměrně zámožné rodiny. Jeho otec, Maurice Dior, vlastnil rodinnou firmu na výrobu hnojiv, která jim zajišťovala potřebný příjem. Jako každý otec i Maurice Dior doufal, že  jeho syn jednou povede dál  rodinný podnik. Christian však nikdy netíhnul k práci v kanceláři, snil o úplně jiných věcech. Měl rád umění, přírodu, krásné zahrady a právě v nich chtěl svou tvořivost rozvíjel. Miloval masopustní slavnosti, během jedné z masopustních slavností mu  věštkyně předpověděla, že se pro něj ženy stanou osudné a skrze ně zažije nebývalý úspěch. Myslím si, že dlouho netušil, co tím věštkyně chtěla říci.
 
Christianovy touhy však nebyly rodiči pochopeny a tak když se musel rozhodnout kam se jeho život bude ubírat zvolil na přání své matky studium na vysoké škole politologie. Politologie ho ale nikdy nebavila. Své vzdělání nedokončil a začal se konečně věnovat umění. Ve svých 21 letech  si s kamarádem otevřeli galerii na prodej obrazů. Díky hospodářské krizi roku 1929 byl nucen galerii zavřít a nejspíš také diky tomu, že mu o rok později umírá matka, jde otcova firma ke dnu. 

Christian je nucen hledat si práci. A právě zde začíná jeho kariéra módního návrháře. Dělá návrhy klobouků, které prodává francouzským butikům. Stává se ilustrátorem v deníku Figaro a po čase je zaměstnán jako krejčí u Luciena Lelonga. O čtyři roky později poznal Marcela Bussaca, významného investora, který v něm rozpozná jeho módní talent a je odhodlán jej finančně podporovat. Díky němu se Christian Dior stává tím kým jej známe teď. Po roce usilovné práce představuje pod názvem New look svou první přehlídku, která vyvolá ve světovém oblíkání neuvěřitelný boom. Christian díky New look přišel s novou tváři ženy své doby. Tato žena měla zdůrazněný dekold, boky, vosí pas a dost zvláštní délku sukně nad lýtka. Každá chce mít šaty od Diora a tak se Christian stává přes noc slavným. Christian je v čele firmy deset let. Ke konci svého života přichází do firmy Yves Saint Laurent. 

Christian umírá roku 1957 v pouhých 52 letech, při své odpočinkové dovolené v Itálii. Po Diorově smrti přebírá jeho žezlo mladičký Yves saint Laurent, ten však ve firmě vydrží pouze 3 roky a nahradí jej Marco Bohan. V roce 1989 je do čela firmy povolán Gianfranco Ferre a roku 1996 John Galliano, který navrhuje pohádkové modely pod značkou Dior dodnes.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. hmmm....nějaké šaty od Diora nemáš k dispozici? Docela bych jednou brala nějaké svatební...ty má totiž nádherné :) http://www.dior.com/couture/ge_de

    OdpovědětVymazat
  2. Šaty od Diora nemám, a o jeho svatebních šatech sním, ale nejspíš mi to nebude přáno, je to hrozná drahota :-)

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe