DÝŇOVÁ POLÉVKA

19:00

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel




Kdybych měla jmenovat nějakou potravinu, která mi nejvíce připomíná podzim, dlouho bych neváhala a jmenovala bych dýni. Dýně jsou v posledních letech s tímto obdobím neodmyslitelně spjaty. Vždy když přijde podzim, narážím na ně snad na každém rohu. Jsou jich plné obchody, zahrady i domy sousedů a ano, i já si jimi zdobím svůj byt. Abych nemusela utrácet mnoho peněz za předražené dýně, pěstuji si je sama, ne vždy však příroda pěstování přeje a tak jsou i roky, kdy se po dýních sháním u kamarádů a zjišťuji, kdo mi alespoň jednu z nich věnuje. Už si nedokáži představit podzim bez vydlabaného dýňového strašáka, kterým každý večer straším před svým vchodem sousedy. 

Z dýně se snažím zužitkovat vše, co se dá. Semínka suším na případné budoucí dekorace. Ze šťavnaté dřeně, kterou jsem vydlabala, dělám dýňovou polévku a z vyřezaných kusů dýňový kompot. Existuje spousta výborných pokrmů, které se dají z dýně připravit. Jsou chutné a skvěle dokreslí příjemnou atmosféru podzimu. Právě s příchodem tohoto barevného období se stávají produkty z dýně nejběžnějším tématem při ženské konverzaci. Na prvním místě jednoznačně dominuje dýňová polévka. Dělá ji snad každý a každý má ten svůj nejoblíbenější recept. Ano i já takový mám a dnes vám ho tu prozradím.

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

Dýňovku dělám hlavně z dýní Hokaido.  Zkoušela jsem ji i z jiných dýní, ale bohužel to není vždy ono. U Hokaido můžete vsadit na jistotu.

Většina dýní Hokaido je zhruba 600 gramová a tak je tento recept připraven právě pro tuto průměrnou velikost, z níž naservírujete 4 porce. Postup je jednoduchý, takže celkový čas strávený nad přípravou polévky vám zabere cca 35 minut. Což je krom dokonalé chuti další skvělá výhoda této polévky. 

Jako první si nakrájíme zeleninu. Dýni je vhodné nakrájet na malé kostičky, mrkev na kolečka a cibuli klasicky jak jsme zvyklí. Po nakrájení můžeme přistoupit k opékání.  Nejdříve si ve větším hrnci osmažíme na másle cibulku a po jejím zezlátnutí ji zasypeme nakrájenou dýní, kterou necháme 10 minut opékat. Dále přidáme mrkev a poprášíme ji cukrem a kari kořením. Já z kari používám jen Kurkumu, kterou si vozívám z dovolených. Nemám ráda směsi, které se dají koupit u nás v hypermarketech, ráda si míchám své vlastní. Je jen na Vás, jakou směsí kari si polévku dochutíte.


Když je vše pěkně osmahlé, zalijeme směs vodou a vaříme ji, dokud zelenina zcela nezměkne. Čím menší kostičky dýně máte připravené, tím bude příprava polévky rychlejší. Změklou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, tak aby vznikl hladký krém. Polévku podáváme na talíři lehce zakáplou slunečnicovým olejem.

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

https://www.facebook.com/pages/Mark%C3%A9ta-Trpi%C5%A1ovsk%C3%A1-Fashion-BLOG/266389643427103?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jooo, souhlasím, dýně na podzim, to je základ jídelníčku =D. Dýňovou polévku miluju, občas z ní dělám i omáčku.. Já vůbec nekořením (už jen proto, že kari doma nemůžeme), přidávám jen špetku skořice =)
    PS: máš pěknou dózu na cukr =D
    Fajn víkend,
    Michael
    www.ontheleaf.net / facebook / Bloglovin / ig: @majki

    OdpovědětVymazat
  2. Mhmm, dýňová... Miluju ji :o). Já přidávám kokosové mléko a červenou kari pastu... A výborné je i dýňové rizoto... A kompot... Je to skvělý podzimní společník :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Jedno z nejúžasnějších jídel na světě <3 škoda, že v ostatních ročních obdobích téměř k nesehnání :D

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe