DÝŇOVÁ POLÉVKA
19:00
Kdybych
měla jmenovat nějakou potravinu, která mi nejvíce připomíná podzim, dlouho bych
neváhala a jmenovala bych dýni. Dýně jsou v posledních letech s tímto obdobím
neodmyslitelně spjaty. Vždy když přijde podzim, narážím na ně snad na každém
rohu. Jsou jich plné obchody, zahrady i domy sousedů a ano, i já si jimi zdobím
svůj byt. Abych nemusela utrácet mnoho peněz za předražené dýně, pěstuji si je
sama, ne vždy však příroda pěstování přeje a tak jsou i roky, kdy se po dýních
sháním u kamarádů a zjišťuji, kdo mi alespoň jednu z nich věnuje. Už si
nedokáži představit podzim bez vydlabaného dýňového strašáka, kterým každý
večer straším před svým vchodem sousedy.
Z
dýně se snažím zužitkovat vše, co se dá. Semínka suším na případné budoucí
dekorace. Ze šťavnaté dřeně, kterou jsem vydlabala, dělám dýňovou polévku a
z vyřezaných kusů dýňový kompot. Existuje spousta výborných pokrmů, které
se dají z dýně připravit. Jsou chutné a skvěle dokreslí příjemnou atmosféru
podzimu. Právě s příchodem tohoto barevného období se stávají produkty z dýně
nejběžnějším tématem při ženské konverzaci. Na prvním místě jednoznačně
dominuje dýňová polévka. Dělá ji snad každý a každý má ten svůj nejoblíbenější
recept. Ano i já takový mám a dnes vám ho tu prozradím.
Dýňovku
dělám hlavně z dýní Hokaido. Zkoušela
jsem ji i z jiných dýní, ale bohužel to není vždy ono. U Hokaido můžete
vsadit na jistotu.
Většina
dýní Hokaido je zhruba 600 gramová a tak je tento recept připraven právě pro
tuto průměrnou velikost, z níž naservírujete 4 porce. Postup je jednoduchý,
takže celkový čas strávený nad přípravou polévky vám zabere cca 35 minut. Což
je krom dokonalé chuti další skvělá výhoda této polévky.
Jako
první si nakrájíme zeleninu. Dýni je vhodné nakrájet na malé kostičky, mrkev na
kolečka a cibuli klasicky jak jsme zvyklí. Po nakrájení můžeme přistoupit k opékání.
Nejdříve si ve větším hrnci osmažíme na
másle cibulku a po jejím zezlátnutí ji zasypeme nakrájenou dýní, kterou
necháme 10 minut opékat. Dále přidáme mrkev a poprášíme ji cukrem a kari
kořením. Já z kari používám jen Kurkumu, kterou si vozívám z dovolených. Nemám
ráda směsi, které se dají koupit u nás v hypermarketech, ráda si míchám své
vlastní. Je jen na Vás, jakou směsí kari si polévku dochutíte.
Když je vše pěkně osmahlé, zalijeme směs vodou a vaříme ji, dokud zelenina zcela nezměkne. Čím menší kostičky dýně máte připravené, tím bude příprava polévky rychlejší. Změklou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, tak aby vznikl hladký krém. Polévku podáváme na talíři lehce zakáplou slunečnicovým olejem.
4 komentářů
Jooo, souhlasím, dýně na podzim, to je základ jídelníčku =D. Dýňovou polévku miluju, občas z ní dělám i omáčku.. Já vůbec nekořením (už jen proto, že kari doma nemůžeme), přidávám jen špetku skořice =)
OdpovědětVymazatPS: máš pěknou dózu na cukr =D
Fajn víkend,
Michael
www.ontheleaf.net / facebook / Bloglovin / ig: @majki
Mhmm, dýňová... Miluju ji :o). Já přidávám kokosové mléko a červenou kari pastu... A výborné je i dýňové rizoto... A kompot... Je to skvělý podzimní společník :o)
OdpovědětVymazatJedno z nejúžasnějších jídel na světě <3 škoda, že v ostatních ročních obdobích téměř k nesehnání :D
OdpovědětVymazatMiluji dýňovou polévku :)
OdpovědětVymazatVáš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor