VZPOMÍNKA NA LÉTO

18:20



Na starých domech je krásné to, že skrývají spoustu koutů, které člověk ještě neobjevil anebo dostatečně neprozkoumal. Když jsem byla malá, bylo v našem domě takových koutů spousta. Jedním z nich byla naše stará dvoupatrová půda, která byla záhadnými zákoutími doslova prošpikovaná. Jak já ji milovala! Taťka v ní měl malířský ateliér a já zde trávila spoustu času mezi jeho malířskými plátny a olejovými barvami. Doteď si vybavuji tu charakteristickou vůni barev, která mě vítala už od půdních dveří! Jaká to škoda, že už tento dům neexistuje. Ráda vzpomínám i na malou komoru pod schodištěm, kde měla mamka svou černou místnost pro vyvolávání fotek. Byla tu tma jak v pytli a tak mě sem mamka nerada pouštěla, což logicky podpořilo touhu místnost prozkoumat. Různé nástroje ukryté v černé komoře a hlavně ta tajemná záhada vzniku fotografie. Jak se vůbec může to, co vidím dostat jedním cvaknutím foťáku na papír? Ani hodiny strávené v této černé místnosti mi na tuto hodinu odpověď nepodali, a tak podstata fotoaparátu pro mě bude asi vždycky tou největší záhadou!


Mamka dokázala fotkou zachytit krásně každý okamžik a díky její lásce k focení máme doma nejen krásná alba plná černobílých fotografií, ale i malé muzeum starožitných fotoaparátů. Když jsme vloni odlétali na Seychely, zatoužila jsem po retro fotkách a tak jsem mamce jeden z jejích, v té době moderních, foťáků uzmula a s nakoupeným  černobílým kinofilmem  všechno krásné pofotila. Když jsme se vrátili zpět do Čech, nemohla jsem se dočkat, až si nechám fotky vyvolat. Byla jsem zvědavá, jak budou vypadat a co z nich vůbec vznikne. S trochou naivity jsem si sice myslela, že umět vyfotit dokonalou fotku je dědičná záležitost a že si tedy z obchodu odnesu dokonalé fotky volající o svou slávu. Ano, fotit neumím a starý foťák mi to tváří v tvář pěkně natřel. Doba vyvolání fotek trvala nekonečné dva týdny,  po kterých jsem si hrdě mohla vyzvednout své umělecké dílo. K mému překvapení byly fotky místy a někdy i zcela rozmazané, ale o to krásnější vzpomínku teď v našem albu tvoří.


You Might Also Like

11 komentářů

  1. Miluji staré fotky a obdivuju každého, kdo fotí na film a sám si fotky pak vyvolává.
    Protože, i když nafotíme na dovolené spoustu fotek, nikdy se nedostaneme k tomu, že by jsme si je vyvolali a dali do alba .

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je uzasne, ze si nekdo da tu praci a dela to tzv. po staru. Ma to sve kouzlo, o tom nepochybuji, vypadaji hezky:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí staré fotky a ty Tvé jsou opravdu moc krásné ♥. Taky bych si ráda do budoucna nějaké takové udělala :).

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se focení nedaří ani v moderní době automatických foťáků. Dřív to ale bylo větší dobrodůžo, člověk čekal, co z filmu a z prázdninových fotek bude :-)

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, sama si vzpomínám, jak se nám několikrát stalo, že očekávaná fotka byla jen jeden velký flek! :)

      Vymazat
  5. Černobílé fotky mají rozhodně své kouzlo. Ty z analogového foťáku snad ještě větší:) Dnešní fotky se dají vyšperkovat k dokonalosti tím že ji vyfotím 100x a 99 nepovedených smažu, ale udělat dobrou fotku nedigitálním foťákem bylo vážně umění:)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Téda, to muselo být, ale pěkné že? Ty fota jsou užasné a kdybych nebyla nachlazená, jela bych hned k moři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to velmi zajímavá dovolená, ale musím přiznat, že mě Seychely nenadchly tak jak jsem očekávala. Je mnoho krásnějších míst, než jsou tyto ostrovy. Více mého vyprávění ze Seychel si můžete přečíst zde: SEYCHELY

      Vymazat
  7. Po ničem netoužím víc než po létu :D

    xxx

    CITC FASHION BLOG

    OdpovědětVymazat
  8. Čiernobiele fotografie sú vždy nádherné. Pre mňa majú čaro aj fotky, ktoré sa možno nepodaria tak, ako by sme si to predstavovali. Ale zachytávajú presne ten moment, ktorý sa vtedy stal a to je už také neopakovateľné. A niekedy lepšie ako dokonale nastajlovaná fotka.
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe