DOBRODRUŽSTVÍ PLNÉ ZVÍŘAT

18:30



Jet na Bali bylo tak rychlým rozhodnutím, že pět dní, které jsme měli na přípravu cesty, nebylo tak dlouhých, abych mohla naplánovat cestovní itinerář tak, jak jsem byla doposud zvyklá. Letmo jsem tedy alespoň prosurfovala internet a sepsala si pár bodů, které rozhodně během naší cesty nechci vynechat a teď už jen zbývalo vymyslet, jak se na ně dopravit!

Vybaveni radami, že na Bali je doprava tak příšerná, že vypůjčení auta je bránou do pekla, jsme se rozhodli pro přepravu do hotelu využít hotelové taxi. Chvíli jsme se sice nechávali unášet myšlenou vypůjčit si skůtry, které jsou zde velmi populární, ale představa, že obsazenost skůtru by tvořila mě, manžela, dva kufry, stativ a kabelku tuto myšlenku nechala hned rozplynout. Navíc fakt, že jsme ani jeden na skůtru nikdy neseděl, byl také poněkud nezanedbatelný. Investice do hotelového taxi se navíc nakonec ukázala jako nejlepší varianta. Balijská doprava totiž působí jako nikdy nekončící zácpa. V těchto situacích vždycky vyčuhujeme z okénka a hledáme konec zácpy, ale na Bali je to zbytečné, protože konec je zkrátka v nedohlednu! A když si Balijci navíc usmyslí, že uprostřed silnice udělají ceremonii, to stojíte v zácpě opravdu pořádnou řádku hodin! My jsme se s podobnými zácpami setkávali dennodenně, a tak jsme byli rádi, že jsme měli hotelové taxi s příjemným taxikářem Lamou, který nás provázel během naší cesty po Bali nejen cestou z letiště do hotelu, ale i několik následujících dní včetně toho dnešního výletního.




Monkey forest
První výlet jsme zahájili časně ráno, návštěvou Monkey forest v Ubudu a jak už název napovídá, o opice tu nebyla nouze. Poprvé jsme se setkali tváří v tvář smečce divokých makaků a že to stálo za to! Já jsem si to vyloženě užívala. Fotila jsem roztomilé chlupatce a ani jsem nevnímala Frantův souboj s opicemi. Jen jsem se otočila, už ho měl za krkem a jako rytíř bez zbroje, se snažil odrážel opičí útoky jasně cílené na naši sváču ukrytou v batůžku!



Továrna na cibetkovou kávu
Kdybychom se při příjezdu na Bali nepotkali s milým Lanou, ani bychom nevěděli, že Bali je jedním z hlavních producentů tak slavné Cibetkové kávy. Tím, že kávu nepijeme, tak nás tato skutečnost zcela minula a my ji při naší cestě málem vypustili, což by byla škoda. Když tedy Franta zaslechl, že by si mohl poňufat živou cibetku, už otevíral prkenici a chtěl si tento zážitek předplatit. Jó zvířátka, na to ho vždycky utáhnu!



Sloní sirotčinec
Nejen na cibetku, ale i na slony jsem Frantu utáhla. Vlastně samotní sloni byli tím hlavním důvodem, díky kterému se mi podařilo Frantu k návštěvě této destinace přemluvit. Bali sice není přirozeným domovem pro slony indické, ale i přesto zde naleznete několik sloních sirotčinců včetně jednoho sloního hotelu, kde se o slony starají. Sloni byli na Bali přivezeni z nedaleké Sumatry, která je momentálně sužována nehostinými podmínkami pro tyto tvory a tak se tady na základě vládního programu snaží o jejich ochranu v několika sloních vesnicích.

My jsme pro naše sloní dobrodružství vybrali společnost TRUE BALI EXPERIENCE, která sídlí nedaleko města Payangan. Slony si zde můžete nakrmit, pohladit či se na nich povozit. My jsme samozřejmě absolvovali úplně všechno.

Více povídání o dobrodružství na Bali si můžete přečíst na našem kulinářském blogu NEPLECHA NA PLECHU. Zde se také dozvíte více o Cibetkové kávě!



EN//
Go to Bali was so quick decisions! We had only five days for prepare everything we need for travel to Indonesia and plan travel itinerary. It is not so many time for do everything. I used internet and find few points that we have to see on our way. Now all that remained was to figure out how to drive to them!

Equipped with advice that Bali is traffic is so awful that renting a car is a gateway to hell, we decided to use for transport the hotel the hotel taxi. While we thinking about borrow scooters (which are very popular here), but the idea that scooter will included me, husband, two suitcases, tripod and bag this idea just let evaporate. Moreover, the fact that we never did not drive scooter was also somewhat negligible. Investments in hotel taxi proved to be the best option. Balinese traffic looks like a never-ending traffic jam. And when Balinese people make a decision that middle road will do a ceremony you will stay in traffic jam many hours! At Bali we had traffic jams every day. It was a reason why we were glad that we had a hotel taxi with a nice taxi driver Lana. He not accompanied us only for way from the airport to the hotel, but we decided to use him on trips including todays trips!

Monkey forest
The trip we started early in the morning. At first, we visit Monkey Forest in Ubud. As the name suggests a monkeys are there everywhere. We met face to face with wild macaques and it was well worth it! I find it downright fun. I took many pictures of cute monkeys and I did not perceive Franta´s fight with them. I just turned around, he already had one monkey behind a neck and fight back our snack before them!
 
Factory for civet (Luwak) coffee
We did not know that Bali is one of the main producers of famous civet coffee. This information we have learned from Lana. We do not like coffee and it was the reason why we didn´t know about this fact. Visit places where is produce this coffee was a very interesting experience!

Elephant orphanage
Franta loves animals and when he hear that somewhere he can see some animals, he must go there! He prefer elephants! Actually elephants themselves were the main reason due to which I managed to persuade Franta for visit this destination. Bali is not the natural home for Indian elephants, but nevertheless, here are some elephant orphanages. The elephants were brought to Bali from nearby island of Sumatra, which currently not so good conditions for these creatures, so here under a government program seeks to protect elephants in several villages.

For our elephant adventure we chose company "TRUE BALI EXPERIENCE", which is located near the city of Payangan. There you can feed elephants and ride them. Of course we have try everything!

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Markétko, moc děkuji za návštěvu na mém blogu a za tyhle úžasné exotické reportáže. Fakt jsem si početla, cesta mi asi nehrozí, ale i tak jsem si užila tady u tebe!
    Moc díky, hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, Bali mě láká víc a víc! Už jen kvůli kulturnímu poznání Balijců a jejich zvyků a samozřejmě poznat hezky zblízka faunu a floru. :) Tvoje Bali články mě neskutečně motivují! :))
    Jediné, co bych asi zvažovala jestli mám či ne by byla jízda na slonovi. Já si nemůžu pomoct, ale přijde mi to prostě nepřirozené a proti zvířatům. Možná je to zvláštní názor, ale teď už bych ani na koně moc nechtěla.
    -Eva
    Rainbow journeys

    OdpovědětVymazat
  3. Prekrásny článok! A aj fotky!! :)
    partofnciol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Ten sloník je úžasný, a opice pobavili. :) Skvelé fotky.

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Z Bali jsme se vrátili v pondělí, doufám že jste tam toho viděli mnohem víc než jsi zatím psala, byla by to škoda!
    Otázka pod čarou: text v aj vypadá jako přeloženy z Google překladače kolikrát to nedává moc smysl tak pozor na to

    OdpovědětVymazat
  6. Markétko, krásné povídání protkané fotkami. Ráda jsem s tebou nakoukla do země, která je pro mne opravdu vzdálená. Těším se na tvé další zážitky. Iva

    OdpovědětVymazat
  7. úplna krásna. Pošli mi jedného sloníka ja sa poteším :D ale nie robím si srandy.. super článok

    Discoveringglam

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, Bali... Krásné fotky. Hlavně ti opičáci! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Bali vypadá dokonale! Perfektní místo na výlet... Moc se mi liíbí, že jste strávili dovolenou aktvině a poznávali jste místa kolem sebe... Většina lidí by si jen lehla na k bazénu a nic nedělala. SUper! :)

    Mare di Fragole

    OdpovědětVymazat

Váš komentář je mi inspirací. Děkuji za každý váš názor

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe